Go to Top

Alfara del Patriarca firma la renovació del Pacte Territorial d’Ocupació junt amb els alcaldes i representants de la comarca

El passat dia 5 de novembre, es va celebrar a Alboraia l’acte Institucional per a la commemoració del XX Aniversari de Pactem Nord i la signatura d’un nou text del Pacte Territorial d’Ocupació. Aquesta trobada va comptar amb la participació de Marisa Almodóvar, alcaldessa d’Alfara del Patriarca, així com la resta d’alcaldes i alcaldesses de l´Horta Nord, els/as representants sindicals i empresarials, i representants institucionals del teixit associatiu, d’altres pactes territorials d’ocupació i entitats col·laboradores i de les administracions autonòmiques i locals.

La jornada va reunir a l’auditori d’Alboraia a més de 150 persones, per a situar l’Ocupació en l’eix de treball de les entitats mitjançant un nou enfocament derivat dels estudis realitzats: “VALOR LOCAL, conjuminant esforços per l’ocupació i l’impuls del territori”. Aquesta proposta s’eleva al territori, des del compromís de totes les persones vinculades al pacte territorial d’ocupació.

La benvinguda va ser a càrrec del alcalde amfitrió i president de Pactem Nord, Miguel Chavarría Díaz, qui va agrair a tots/as els assistents la seua presència en l’acte i va posar en valor la volta de l’ajuntament d’ Albuixech i de Paterna al Consorci Pactem Nord. També va dedicar unes paraules d’agraïment als ex presidents de l’entitat i va manifestar el seu agraïment a LABORA i al programa Incorpora de la Fundació la Caixa.

A continuació les vicepresidències de Pactem Nord van prendre la paraula. Així, Elena Camarero confirmava la solidesa de la línia de treball associada a l’ocupació i altres iniciatives relacionades amb l’impuls de l’activitat econòmica i comercial o amb el foment de l’emprenedoria en el territori, amb la disposició de dos punts d’atenció comarcals, a Puçol i a Alboraia que han donat cobertura a la creació de més de 600 noves empreses. És fonamental reforçar les línies de treball que permeten impulsar la col·laboració intra i intersectorial de les empreses de la comarca, promovent la innovació, l’economia circular i les cadenes de valor locals. D’aquesta manera contribuirem a la generació d’ocupació en el territori.

Per part seua, Joan Orts va emfatitzar a posar l’accent en aquells reptes que tenen una relació directa amb la millora del nostre mercat de treball, tant en el sector públic com en el sector privat, amb especial atenció a les persones joves i a les dones. La digitalització és un altre dels àmbits sobre els quals hem d’incidir. Empreses i comerços de proximitat, administracions i, especialment, la ciutadania (siga població laboral o no) hem de fer l’esforç d’incorporar, des del respecte a les persones i sense perdre de vista el caràcter instrumental d’aquestes eines, nous recursos i aprenentatges que ens permeten desembolicar-nos amb eficiència en el context actual També la posada en valor del sector primari i la potenciació del sector turístic, tenen una gran transcendència en el territori.

Santiago Salvador, president de ASIVALCO i en representació de les associacions empresarials en el Consorci Pactem Nord, va indicar que les empreses dels polígons industrials de Massalfassar, Albuixech i de la Font del Pitxer, fruit de la nostra participació en el Pacte Territorial d’Ocupació, compten des de fa anys amb el servei especialitzat d’informació i intermediació laboral de Pactem Nord, que és valorat molt positivament per la seua proximitat i professionalitat. La visió comarcal que Pactem Nord ofereix al nostre teixit empresarial en el territori és fonamental, de fet, ens proporciona un coneixement del territori de gran utilitat al qual moltes de les nostres empreses recorren.

La Directora General d’Ocupació i Formació de LABORA, Rocío Briones, va destacar la figura dels Pactes Territorials com a element de concertació i participació social. En concret va felicitar a Pactem Nord com a Pacte pioner i exemple de bones pràctiques. Així mateix, va fer una referència a moments anteriors en els quals va ser molt complicat treballar, igualment, va destacar la importància que tindrà la futura Llei d’Ocupació en la Comunitat, incidint en la necessitat de generar un registre de Pactes Territorials i continuar apostant pel seu desenvolupament.

Per part dels sindicats, Pilar Tarragón -d’UGT- confirmava la importància dels Pactes territorials, com a sinònim de col·laboració i que Pactem Nord era tractor dels pactes en la CV. Com a sindicat va voler reconéixer a els/as agents d’ocupació i desenvolupament local el seu treball. Finalment, va agrair a LABORA el suport als pactes. També va incidir en la temporalitat dels professionals que treballen en aquesta línia manifestant la necessitat de millorar aquesta situació. Per part de Juan Carlos Gallart -CCOO- aquest va destacar la figura del pacte com la millor política de vertebració, com l’eina de primer ordre per a donar resposta i millorar la qualitat de vida dels ciutadans/as. Va finalitzar la intervenció afirmant que aquest Pacte territorial era un clar exemple de treball cohesionat per al foment de l’ocupació.

José Antonio Navarro, gerent de Pactem Nord, a més d’agrair la col·laboració de totes les entitats i persones participants en el Pacte Territorial d’Ocupació, va indicar que l’entitat ha realitzat en aquests 20 anys 75 projectes en els quals han treballat 145 professionals de diverses disciplines, a més dels prop de 60 professionals de la xarxa d’ajuntaments i entitats amb les quals col·laborem activament. Va posar l’accent en l’important de la celebració d’aquesta mena d’actes que venen a reforçar el territori i a no perdre de vista, malgrat les rigideses administratives en les administracions locals, la necessitat de donar compliment als reptes que s’estableixen en el document.

Per a finalitzar, Rafa García, vicepresident de la Diputació de València, va dirigir unes paraules a l’auditori en les quals va destacar el model de treball desenvolupat per Pactem Nord, un model pioner en la comunitat Valenciana que ha permés reforçar significativament els municipis i programes, des de la solidaritat intermunicipal i la cooperació a diferents nivells. Va indicar també que l’experiència i la trajectòria del Pacte Territorial d’Ocupació ha mostrat que aquest ha de ser una mica més que la suma d’entitats, que ha de configurar-se com un instrument capaç d’articular amb major potència les iniciatives impulsades per ajuntaments i per altres entitats, i proposar accions innovadores en el territori, per a això és imprescindible el compromís de les persones que de manera directa o indirecta participem d’aquesta estratègia.

En la clausura, el president de Pactem Nord, Miguel Chavarría, va destacar que després de l’impacte de la pandèmia sanitària, encara en vies de superació, i després de la gran crisi econòmica de l’any 2008 en el qual moltes persones van perdre la seua ocupació, arribant a 33.000 persones desocupades en l´Horta Nord l’any 2012, és absolutament necessari agrupar els nostres esforços i maximitzar tots els recursos públics i privats que es posen al servei de la creació d’ocupació.

Va indicar que el document que s’havia subscrit establia uns reptes i objectius que s’associen a l’abordatge de la problemàtica de la desocupació en els nostres municipis, havent d’innovar, aprendre, i dotar a l’entitat de major potència i projecció comarcal des de models que servisquen per a impulsar una societat integradora i equitativa. Finalment, va agrair el treball i implicació de totes les persones que directament o indirectament han contribuït a l’impuls de l’estratègia comarcal d’ocupació que lidera Pactem Nord.

L’acte va finalitzar amb el recordatori de les persones que havien format part del Consell Rector de Pactem Nord que ja no estan entre nosaltres/as: Paco Borruey (alcalde de Paterna), José Luis Abad (president de ASIVALCO), Vicenta Bosch (alcaldessa de Bonrepòs i Mirambell), Fernando Casado, (responsable d’ocupació de CCOO), Julio Martínez (alcalde de Vinalesa), Emili Gómez (regidor de La Pobla de Farnals) i Llorenç Rodado (alcalde d’Alfara del Patriarca).

X